2008-12-28 Sjuk =(

Usch och fy, nu har jag blivit sjuk. Hela gårdagen spenderade jag genom att kolla på första säsongen av Prison Break i min pyjamas med ont i hela kroppen och hosta.... så jag trodde att det var influensan, vilket inte skulle vara så kul då jag troligtvis inte skulle hinna bli frisk till nyår =(

Men idag mår jag lite bättre. Har i alla fall inte ont i kroppen. Så vi håller tummarna för det bästa! =)

2008-11-17 Misshandel i förhållanden och normalisering

Idag har Sigge bott hos oss i en hel månad =) Börjar bli lite läskigt nu när man har förstått att den där lilla krabaten ska finnas hos mig i ca 15 år till... men men.. inte direkt nåt återköp på han =P

Tänkte i alla fall "fira" genom att skriva om ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat: Partnervåld (mer känt som kvinnomisshandel eller mäns våld mot kvinnor, men egentligen handlar det ju även om våld i samkönade förhållanden eller förhållanden där det är mannen som blir misshandlad... men bara för att förenkla ämnet skriver jag det som att det är i ett heterosexuellt förhållande där kvinnan är den som blir misshandlad... blev en väldigt lång parantes nu, hehe)

I alla fall så läste jag för ett ganska bra tag sen en insändare i metro. Det var en man som i stort sett skrev att han tycker att det är kvinnorna som måste stoppa våldet och att männen inte kan göra något. Han skrev detta i och med Papa Dee (eller vad han nu heter) och det faktum att kvinnan i fråga sa att hon själv åsamkat sig skadorna. Dessutom klagade han på den gamla flickvännen eftersom hon också gick ut och berättade att hon tidigare hade blivit misshandlad av samme man. Insändarskrivbenten ansåg att om hon bara hade gått ut med det tidigare så skulle den nya kvinnan aldrig blivit misshandlad eftersom han då hade suttit i fängelse eller fått hjälp med sitt problem.

Och så kanske man kan tycka... om man inte alls är påläst om kompliciteten i hela den här frågan.

Det första jag skulle frågat honom är om han någonsin hört talas om normaliseringsprocessen.

Normalisering innebär att mannen gör ett sjukt beteende normalt. Jag tror inte att någon kvinna (eller åtminstone väldigt få) skulle träffa en kille igen, om han på första träffen slog till henne. Istället är dessa män väldigt charmerande och trevliga i början och eftersom det just är i början av förhållandet tycker inte kvinnan det är så konstigt att mannen vill umgås hela tiden.

"Processen inleds ofta med att mannen talar om för kvinnan hur mycket han tycker om henne och hur viktigt det är för honom att de är tillsammans, bara de två. Kvinnan blir ofta smickrad av denna uppvaktning och hon vill ju också att de ska vara tillsammans, bara de två. Så kvinnan börjar avstå från att träffa sina vänner och sin familj."
Sollentuna kvinnojour

Det fortsätter sedan med att mannen alltmer isolerar henne. Han kanske till exempel åker och hämtar henne från olika aktiviteter eller binder upp henne genom att få henne att komma och hämta honom. På det viset vet han att hon måste befinna sig på en plats vid ett visst tillfälle.

"Partnern är svartsjuk och vill inte längre att hon ska umgås med vänner eller familj, eller ha egna fritidsintressen. Detta leder till att kvinnan blir allt mer isolerad. Det händer då också ofta att partnern börjar kritisera henne och allt hon gör..." Juventas systrar

Mannens kritik gör att hennes självförtroende minskar och att hon mer och mer börjar känna sig som en dålig person som inte duger till någonting. Hon har en sådan tur att han har valt henne eftersom hon är så dålig/ful/äcklig/tråkig/värdelös att ingen annan någonsin kommer vilja ha henne.

"När isoleringen börjar kan man se ett mönster i partnerns agerande, till exempel skjutsar han/hon dig till och från jobbet eller skolan. Du får jobba men helst inte heltid. Istället ska du tillbringa mer tid med honom/henne. Din partner låter dig inte få gå på tjejfesten eller träffa arbets- eller klasskamrater utanför jobbet eller skolan. Du tappar kontakten med dina väninnor eftersom din partner inte vill att du ska träffa dem. Han/hon förbjuder dig sällan direkt, men genom att bli sur och känslokall visar sin partner vad han/hon tycker." Juventas systrar

När hon väl försöker göra saker på eget håll blir mannen ofta ledsen, vilket gör att kvinnan känner sig elak som vill iväg och göra saken utan mannen. Det gör att hon ofta stannar hemma, så att han inte ska må dåligt. När isoleringen ökar är det dessutom endast mannen hon får bekräftelse och "kärlek" av. Den bild som han förmedlar till henne är den bild hon får av sig själv.

I detta skede brukar ofta det första slaget komma. Det är i det stadiet många som aldrig varit i denna situation (jag själv inräknad) brukar tänka; skulle i alla fall jag ha lämnat honom... aldrig att jag skulle stannat hos en man som slår mig. Men tyvärr är det ju inte så lätt. Efter det första slaget ändras nämligen mannen och är otroligt ledsen över det som hänt. Han lovar att aldrig göra så igen och han har ingen aning om vad som flög i honom. Efter det följer ofta en tid som är lika underbar som den första tiden var, med uppvaktning och myskvällar mm. Detta gör att kvinnan känner att han säkert har ändrat sig och inte kommer göra så igen...

"Övergreppen normaliseras så småningom genom upprepat våld i förening med isolering och växling mellan våld och värme. Allt detta i kombination med den nära relationen mellan offer och gärningsman gör att kvinnan succesivt flyttar sina gränser för vad som kan accepteras i ett förhållande." Juventas systrar

Vid det första slaget anser kvinnan att det är mannen som gör fel, att han egentligen inte har rätt att slå henne. Men ju längre tiden och normaliseringen går desto mer anser hon att det är hennes eget fel. Hade jag bara lagat maten rätt på en gång så skulle han inte blivit så arg eller Jag borde ju ha hunnit hem från affären på 10 minuter, inte 15. Detta tankesätt hänger ihop med att han har pratat så mycket skit om henne att hon faktiskt tror på att hon är världens hemskaste människa.

Allt detta leder till att mannen har gjort det normalt för kvinnan att vara i ett förhållande där hon misshandlas (behöver inte alltid vara med slag, ibland är det även "bara" den psykiska misshandeln)

Läs mer om detta på Sollentunas kvinnojour (Kolla även de andra rubrikerna, tex "Varför går hon inte?"). Det var verkligen jättebra förklarat där.


Det jag också undrade med insändaren är hur det insändarskrivbenten skriver kan ta bort ansvaret från männen? Hur tar det faktum att kvinnan inte anmäler mannen bort hans eget ansvar för att inte skada en annan människa psykiskt eller fysiskt? Är det ändå inte hans eget beslut att göra det?

Och om männen helt skulle sluta med det så skulle det ju faktiskt inte finnas något att anmäla längre...

2008-12-14 Bowling!

Idag har jag bowlat... och så bra som det gick idag kommer det nog aldrig gå igen!

Första serien fick jag 159 poäng!

159 POÄNG!!!

Man fattar att det är något konstigt när man i den fjärde omgången har ungefär lika många poäng som man brukar ha när spelet är slut =P

Jag fick en strike, sju spärrar och bara två där jag inte fick något av det. Den ena av de två gångerna fick jag ner 9 käglor i första kastet och missade den sista käglan, och i den andra fick jag ner fem stycken i första kastet, och sedan knäcktes mitt knä så att klotet åkte ner i rännan på andra kastet. Så nu sitter jag här med ett svullet knä också =P

Helt sjukt bra omgång, fattar inte vad som flög i mig. Men glad blev jag =D

Så... nu har jag skrytit klart för idag =)

2008-12-08 Lösningen på ALLA mina problem

Lägg dig ner. Försök att associera huvudvärken med någon färg, vilken spelar ingen roll. Säg att din huvudvärk är röd – som exempel. Vad skulle då motsatt färg kunna vara, den färg som symboliserar avspändhet och smärtfrihet? (Exempelvis grön). Blunda, försök att andas djupt via magen. Föreställ dig att den röda färgen ändrar sig till grön, alternativt att den röda färgen spolas bort. Gör om övningen flera gånger.

Tänk dig att du ligger på en sandstrand och att du översköljs av lugna, varma, svalkande vågor. Hör det rytmiska bruset, gå ner i varv. Tänk dig nu att vågorna sköljer över dig och tar med sig huvudvärken ut till havs.


Alltså... varför har ingen sagt detta till mig förut?!? Hade jag vetat för 10 år sedan att det enda man behöver göra är att tänka bort huvudvärken hade jag ju sparat massa tid och pengar!!!

Men nu vet jag... bara att sätta lite färg på värken så försvinner den... så simpelt!!

Sa jag föresten att detta var Aftonbladets huvudnyhet idag? Alltså jag menar det viktigaste de kunde klämma fram, det som stod på löpet och allt!!! Men lite gott förde den med sig i alla fall... mitt liv förlängdes antagligen med minst en timme med tanke på hur länge jag skrattade. Hoppas den kan göra detsamma för er!

2008-12-05 Tjejkväll med mig själv =)

Ikväll har jag haft en hemmakväll alldeles ensam. Det är helt underbart när man för en gångs skull väljer att vara hemma själv. Annars är det ju så att Tobbe ska göra något och att jag inte hittar något annat att göra. Ikväll valde jag istället att inte ens försöka hitta något utan att stanna hemma och ta det lugnt.

Har redan hunnit kolla på Mona Lisas leende som är helt underbar. Lite skrämmande bara när man tänker på att det var så för många (särskilt i USA) för bara 50 år sedan.

Bästa repliken i den filmen är när Katherine (Julia Roberts) frågar Joan (Julia Stiles) vilket college hon ska gå på:
J: When I graduate I plan to get married! (ser stolt ut)
K: And then what?
J: (Ser istället förvirrad ut) Ehm.. then I´ll be married...

Klockren scen =)

Nu ska jag back to the sofa och Gilmore Girls! Tredje gången jag ser den serien rakt igenom nu, och jag måste bara säga att det är lika bra nu som första gången jag såg det. Love it! =) =)

xoxo (kändes som det passade in just här :P)

2008-12-05 Tenta och paj

Idag har jag haft tenta. Har inte den blekaste om hur det gick, så det är bara att hålla tummarna i de tre veckor som det kan ta tills den är rättad. Bara det är mer än hälften av alla poäng så att jag blir godkänd så blir jag nöjd... känner att jag har sänkt mina förväntningar något =D


Gjorde köttfärs och grönsakspaj häromdagen också. Tobbe fick svamp i sin... så här såg de  ut (tycker jag var rätt duktig faktiskt och de var mycket godare än de ser ut på bilden :P)